رابطه اعتیاد و اختلال ج ن س ی
مواد اعتیادآور همچنان که بر سلامت جسمی و روانی اثر میگذارند، بر روابط زناشویی نیز اثرات زیانباری را به جای میگذارند. این نوشته به تأثیرات چند ماده اعتیادآور بر کارکرد ج ن س ی افراد میپردازد…..
مواد اعتیادآور را به دو گروه مواد مخدر مانند تریاک وترکیبات مشتقاش مانند شیره، کراک و … و مواد محرک مانند حشیش، شیشه، آمفتامینها، اکس و … تقسیمبندی میکنند. متاسفانه در کشور ما یک باور غلطی وجود دارد و آن اینکه مصرف این مواد برای افزایش توانایی و تمایلات ج ن س ی و درمان انزال زودرس بسیار خوب است. بعضی از افراد هم فکر میکنند دردهای جسمیشان را میتوانند با مصرف تریاک کاهش دهند، در حالی که مصرف این مواد به هر بهانهای روی مسایل ج ن س ی آنها تاثیر سوء خواهد گذاشت. اتفاقی که میافتد این است که مواد مخدری مانند تریاک خاصیت آرامبخشی دارند، در نتیجه حساسیت در فرد مصرف کننده کم میشود و وقتی این اتفاق میافتد، حساسیت در ناحیه تناسلی هم کم شده و اگر فرد مبتلا به انزال زودرس باشد، مشکلاش در ابتدای مصرف این مواد حل میشود و میتواند مدت رابطه ج ن س ی اش را افزایش بدهد اما به مرور در نتیجه مصرف این مواد، اضطراب در فرد بیشتر خواهد شد و برای اینکه بتواند به همان حالت برسد مجبور است میزان مصرف مواد و دفعات آن را افزایش دهد، در نتیجه هم وابسته میشود و هم مشکل انزال زودرساش حل نمیشود و به مرور به مشکلات ثانوی ج ن س ی هم مبتلا میشود. بهطورکلی مواد مخدر به دو صورت جسمی و روانی روی افراد تاثیر میگذارند. در بعد روانی اثر خود را هم از طریق خلق فرد و هم از طریق مسایل رفتاری و ارتباطی نشان میدهد. به این شکل که مصرف مواد در کوتاه مدت با برداشتن مهارهای روانی، به فرد حس اعتماد به نفس داده و این تصور ایجاد میشود که در اثر مصرف این مواد میل ج ن س ی افزایش یافته است ولی در دراز مدت موجب کاهش میل ج ن س ی و وابستگی فرد به آن ماده میشود.
ماریجوانا، حشیش یا گرس
در مورد ماریجوانا که بعضیها آن را با نام حشیش یا گرس میشناسند، پژوهشهای زیادی انجام شده است. مصرف این ماده در درازمدت میتواند موجب ناباروری در زنان و عقیمی در مردان شود. ماده موثره موجود در حشیش تحت عنوان کانابینویید میتواند در مردان سبب کاهش هورمون مردانه یا تستوسترون شده و موجب اختلال در میل ج ن س ی شود، همچنین در طولانی مدت سبب اشکال در نعوظ خواهد شد. در خانمها هم، مصرف این مواد میتواند موجب به هم ریختن سیکل قاعدگی و عادت ماهانه شود. از سوی دیگر این ماده میتواند موجب نشانگان بیانگیزگی و بیارادگی در افراد در تمام جوانب زندگی شود، به این شکل که هیچ چیزی برایاش مهم نیست، از چیزی لذت نمیبرد و احساس بیارادگی حتی در روابط ج ن س ی میکند. در نتیجه فرد، اراده، میل و رغبتی به انجام عمل زناشویی ندارد و همین امر میتواند مشکلاتی را هم در فرد مصرف کننده و هم در طرف مقابلاش ایجاد کند.
خانواده تریاک
متاسفانه تریاک و سایر مواد همخانواده آن مانند کراک، هرویین سوخته و شیره به علت معضلات فرهنگی که در جامعه ما وجود دارد و کمی آگاهی مردم و اطلاعرسانی نکردن مناسب در این زمینه خیلی وقتها به صرف داشتن یک رابطه ج ن س ی خوب مصرف میشوند. درست است که این مواد در کوتاه مدت سبب عملکرد بهتر ج ن س ی و برطرف شدن زود انزالی میشوند ولی در دراز مدت میتوانند اشکالات عمدهای را ایجاد کنند. متاسفانه برای مدت زیادی قرصی به نام ترامادول که از مشتقات تریاک است در بازار وجود داشت که برخی از افراد برای درمان خود از آن استفاده میکردند. غافل از اینکه این ماده به شدت افراد را وابسته کرده و بعد از مدتی همان مشکلاتی که از نظر ج ن س ی با تریاک داشتند با این قرص هم پیدا میکردند. در حال حاضر نیز متاسفانه آگاهی افراد نسبت به این قرص کم است و نمیدانند که قرص و آمپول این ماده چه تبعات منفیای از نظر ج ن س ی بر فرد خواهد گذاشت. بحث دیگر استفاده از مشتقات تریاک است که سبب سستی و رخوت در افراد میشود و انرژی را در فرد مصرف کننده کم میکند، در نتیجه این افراد تمایلی به برقراری رابطه ج ن س ی نداشته و انرژی ایجاد و ادامه آن نیز از بین میرود.
مواد محرک و آمفتامینها
مواد تحریککننده عبارتاند از شیشه، آمفتامینها، کوکایین، اکس و اخیراً ریتالین. ریتالین دارویی بود که برای کودکان بیش فعال استفاده میشد تا سبب افزایش تمرکز شود اما متاسفانه گروهی از افراد با آن آشنا شدند و از آن سوءاستفاده کردند. اکس هم اخیراً در کشورهای مختلف از جمله کشور ما مورد سوءاستفاده افراد به خصوص جوانان قرار میگیرد. مصرف این مواد محرک، افراد را دچار توهم کرده و در نتیجه حس واقعیتسنجی در آنها از بین میرود و چون این حس از بین میرود، افراد فکر میکنند که هر وقت از این مواد استفاده کنند میزان و زمان لذت ج ن س ی شان افزایش پیدا میکند، در حالی که اینطور نیست. واقعیت این است که میزان لذت ج ن س ی این افراد هنگام استفاده از مواد فوق با زمان معمولی تفاوتی با هم ندارند ولی چون ارتباط این افراد با واقعیت قطع میشود، لذت ج ن س ی را به این شکل حس میکنند. خطر عمده استفاده از این مواد هم همین است که افراد فکر میکنند هرگاه بخواهند یک رابطه ج ن س ی مناسب داشته باشند، برای افزایش لذت حتماً مجبورند که از این مواد استفاده کنند، در نتیجه نسبت به مصرف این مواد شرطی میشوند و دیگر نمیتوانند یک رابطه ج ن س ی خوب بدون مصرف این مواد را تجربه کنند. این شرایط سبب کاهش اعتماد به نفس و وابستگی و مشکلات ثانوی دیگر میشود. خطر مهم دیگری که این مواد دارند این است که از آنجا که نیمه عمر این مواد حدود ۴ تا ۶ ساعت است، فرد ممکن است پس از مصرف تحت تاثیر قرار گرفته و دست به رفتارهای پرخطر ج ن س ی بزند، یعنی ممکن است قربانی سوء استفاده ج ن س ی شده و یا به دیگری تجاوز کند. مصرف این مواد علاوه بر مشکلات ج ن س ی ممکن است فرد را تحت تاثیر توهمهای ناشی از این مواد قرار داده و حوادث مرگباری را برای خودش و دیگران رقم بزند.
مواد اعتیادآور اختلال ج ن س ی میآورند
پس بهطور کلی مصرف مواد اعتیادآور موجب اختلال در سه مرحله ج ن س ی شامل مرحله تمایل، مرحله تحریک و مرحله ارگاسم میشود. اینگونه مواد در دوران ابتدایی مصرف با کاهش اضطراب یا بالا بردن موقتی خلق، عملکرد ج ن س ی افراد را تقویت میکنند ولی به مرور و با استفاده مداوم به تدریج میل ج ن س ی کم یا قطع میشود و تحریک ج ن س ی صورت نمیپذیرد و فرد به مرحله اوج لذت ج ن س ی یا ارگاسم نمیرسد و یا اصلا انزالی صورت نمیگیرد. و بهطور ثانوی در خیلی از موارد به مرور اختلالات اضطرابی و افسردگی ایجاد نموده و موجب میشوند مشکلات ج ن س ی ثانویهای نیز ایجاد شود. ختم کلام اینکه مصرف این مواد در درازمدت با تمایلات ج ن س ی و توانایی ج ن س ی در تضاد کامل هستند، بنابراین توصیه موکد به افرادی که به دنبال یک زندگی ج ن س ی سالم و با نشاط هستند انتخاب راهحلهای مناسب و درمان عوامل ایجاد کننده مشکلات ج ن س ی از قبیل اضطراب و افسردگی است، ضمن اینکه ورزش، تغذیه مناسب، استراحت کافی، تفریح مناسب و استفاده از روشهای درمانی مناسبی که برای این مشکلات ج ن س ی در دسترس است، بسیار حایز اهمیت است. حائز اهمیت است که مصاحبه و آزمایشات بالینی از افرادی که مواد را ترک کردند از جمله افرادی که NA
کار می کنند نشان داده که بعد از ترک مواد . . . و با تقویت قوای جسمی و بازگرداندن نشاط روانی به راحتی به ارگاسم و اوج لذت ج ن س ی لذت بخش می رسند . . . و همچنین لازم به ذکر است که قدرت ج ن س ی از جسم سالم و روان سالم تغذیه می شود. برای تقویت قوای ج ن س ی اگر به هر دلیلی قدرت جسمی و روانی افزایش یابد . . . به تناسب افزایش انگیزه و قدرت جسم و روان . نشاط ج ن س ی به شدت افزایش می یابد و لزومی به ترک مواد در این مرحله نیست . . . لازم به ذکر این مهم هست که برای ترک مواد بعد از بازگشت قدرت مطلوب ج ن س ی . . . ترک مواد خیلی خیلی راحتتر انجام می پذیرد.