افرادی که از ظاهر فیزیکی همسرشان ایراد میگیرند

فرض کنید با شخصی ازدواج کرده اید که از جذابیت ظاهری و فیزیکی بالایی برای شما برخوردار بوده است و بعد از گذشت مدتی به هر دلیل از نظر ظاهری و فیزیکی تغییراتی کرده است(نظیر چاقی، تغییراتی پوستی نظیر جوش و…، عمل جراحی خاص بسیاری تغییرات دیگر)، از جذابیت ظاهریش کاسته شده است و احساس کرده اید همانند گذشته برایتان جذاب نیست.در این شرایط چگونه واکنش میدهید؟ روابطتان ممکن است چه تغییراتی بکند؟آیا مانند سابق خواهید بود؟ چه باید بکنید؟

در چنین شرایطی اولین چیزی که باید از ذهنتان بگذرد این است که این فرد کسی است که وی را دوست دارید و با او زندگی می کنید؛ پس باید کاملا با احتیاط و با دقت برخورد کنید. مطمئنا بسیاری از افراد به هنگام ایجاد چنین تغییراتی در همسرشان، واکنش های غیرمعمول و اسیب زا از خود نشان میدهند؛ برخی ممکن است مدام از ظاهر همسرشان ایراد بگیرند، برخی ممکن است سعی در کاهش روابط بین فردی و روابط ج ن س یشان بکنند، برخی گوشه گیری را اختیار میکنند، در عین حال افرادی هم هستند که با برخوردی منطقی به دنبال راه حل های مفید میگردند.

واقعیت اول این است که مواجهه با چنین مساله ای بسیار پیچیده، دشوار و حساس است؛ زیرا هر کسی با توجه به پیش داوری ها، افکار و احساسات، باورها و انتظارت فرهنگی خود با این مساله برخورد میکند و در هر صورت افراد به شکلی هیجانی و احساسی با این قضیه روبه رو می شوند و همین مساله را پیچیده تر میکند.

واقعیت دوم این است که تقریبا هیچ روش کاملا پیروزمندانه ای برای این مساله وجود ندارد؛ برای مثال تصور کنید یکی از زوجین دچار مشکل چاقی است و بهترین راه حل انجام عمل جراحی. با این حال این فرد قبل از عمل با برخوردهای نامناسبی از طرف همسرش و دیگران روبه رو بوده است، با دیگران مقایسه شده است، عزت نفسش کاهش پیدا کرده است، تصویر بدنی اش تضعیف شده است، نسبت به سایر همجنسان احساسات منفی پیدا کرده است و بسیاری چیزهای دیگر. عمل جراحی صرفا مشکل چاقی وی را حل میکند، اما سایر مسائل را حل نمی کند، شاید اینگونه تصور شود که با کاهش وزن و رسیدن به حالت ایده ال، فرد عزت نفس خود را بازیافته و تصویر بدنی خوبی از خود نشان دهد، اما واقعیت این است که بسیاری از واکنش های همسر و حتی دیگران (نظیر فرزندان و وابستگان) در زمان چاقی، تاثیرات دراز مدت و مخرب خود را برجای خواهند گذاشت؛ زیرا چنین تصور می شود که زوجین یکدیگر را دوست داشته باشند، دوست داشتنی بی قید و شرط، اما وقتی که یکی از آن ها از نظر ظاهری تغییر میکند، دیگری باید از او حمایت کند یا از او ایراد بگیرد؟
بعلاوه بسیاری از زوجین به دلیل همین تغییرات ظاهری، روابط ج ن س یشان به شدت ضعیف می شود ومشکلات دیگری که تا به الان خود را نشان نداده است سرباز می کنند، تعارضات زناشویی، مشکلات ارتباطی و… خود را نشان داده و به دلیل فقدان مهارتهای ارتباطی و مهارت های حل مساله، مشکلات شدیدتری بوجود خواهند آمد. مشکلات بوجود امده صرفا در روابط بین فردی نیست، در بسیاری مورد زوجی که تغییرات ظاهری را نشان داهده است مشکلات فردی متعددی را تجربه میکند، کاهش عزت نفس، تصویر بدنی ضعیف، مقایسه خود با دیگران، منفی بافی و انزوا و در مواردی نیز افسردگی و حتی پرخاشگری به دلیل ناکامی مسائلی هستند که ممکن است فرد نشان دهد.بنابراین زوجین باید به این مساله توجه داشته باشند که علاوه بر تغییرات ظاهری وفیزیکی، تغییرات روانی و احساسی هم ممکن است وجود داشته باشد. شیوه برخورد با هرکدام از این مسائل مستلزم شناسایی دقیق آن ها و استفاده از راهنمایی های تخصصی روانشناختی می باشد.

با این اوصاف باید بیان داشت مهمترین گام برای مواجهه با چنین مسائلی رفع مشکلات ظاهری نیست، بلکه شیوه اولیه برخورد ما با این مساله است. برخوردی مسئولانه، حمایتگرانه و توام با احساسات مثبت نسبت به همسرمان. تنها در این صورت است که زوجین می توانند در کنار یکدیگر به شناسایی و رفع مشکلات بپردازند.

تغییرات ظاهری و فیزیکی زوجین امری است که ممکن است به هر دلیلی اتفاق بیفتد،با این حال این مساله در مواردی ممکن است در بین خانم ها بیشتر باشد و یا حداقل در مورد خانم ها از حساسیت بیشتری برخوردار باشد.برای مثال به دلیل بارداری ممکن است تغییرات وزنی پیدا کنند و تا مدت ها بعد از وضع حمل، نیز چنین حالتی ادامه داشته باشد. بنابراین مهم است زوجین بدانند دلیل تغییرات چه چیزی می تواند باشد، در چه دوره ای ممکن است برخی تغییرات اتفاق بیفتند، چه مدت ممکن است طول بکشد و به چه شکل می توان به رفع ان ها کمک کرد. نمونه بارز آن نیز تغییرات ظاهری است که به دلیل بارداری ممکن است اتفاق بیفتد، این شرایط به دلیل حساسیت های فوق العاده ای که دارد (علاوه بر تغییرات ظاهری تغییرات روانی نظیر افسردگی پس از زایمان)، باید با مشورت متخصص و راهنمایی هایی تخصصی مدیریت گردد. بعلاوه حوادث مختلفی نظیر تصادف، بیماری، آتش سوزی و مانند آن ها منجر به تغییرات ظاهری میگردند. شیوه برخورد با این قبیل مسائل نیز از حساسیت های ویژه ای برخوردار است و طبیعتا روابط زوجین را به شدت تحت تاثیر قرارمیدهد. مشاوره های تخصصی در این زمینه می تواند بسیار کمک کننده باشد. تغییراتی ظاهری معمول تر نظیر چاقی، تغییرات پوستی و مانند آن ها شاید تاثیرات منفی کمتری برروابط زوجین داشته باشند.

تغییرات ظاهری به هر دلیل که باشد باید چند نکته را در مورد ان ها کاملا رعایت نمود:
اول اینکه به شکل حمایت گرانه و مثبت باید با آن روبه رو شد، تخریب یکدیگر، سرزنش کردن، مقایسه کردن، دوری کردن از یکدیگر، منزوی شدن و مانند آن ، نه تنها مشکلی را حل نمی کند، بلکه آن ها را شدت می بخشد و حتی در مواردی باعث طلاق و جدایی نیز میگردد. پس سعی کنید نقشی موثر، سازنده و حامی داشته باشید و اگر شیوه درست مقابله را نمی دانید از متخصصین کمک بگیرد.

دوم اینکه حتما و با مشورت افراد متخصص و نه افراد عامی به دنبال راه حل هایی احتمالی برای رفع مشکل باشید، بسته به دلیل تغییرات، مدت زمان و … ممکن است راه حل های متفاوتی وجود داشته باشد، استفاده از رژیم های غذایی متفاوت، دارودرمانی، جراحی و در موارد حادتر استفاده از خدمات روانشناختی می تواند به رفع مشکلات کمک کنند.

و نهایتا اینکه از هر گونه پیش داوری بپرهیزید، مساله پیش آمده را از هر جهت بررسی کنید و به شیوه ای مناسب و البته با راهنمایی افراد متخصص با مساله روبه رو شوید. بنابراین سعی داشته باشید در هر شرایطی با مشاور و افراد متخصص مشورت داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *